вівторок, 12 травня 2015 р.

Топ з українським орнаментом "Пчілка"


Саме так - Пчілка. Не бджола якась, а Пчілка. :-) Топ названий на честь Олени Пчілки — української письменниці, публіцистки, громадської і культурної діячки, перекладачки, етнографа, члена-кореспондента Всеукраїнської академії наук, матері Лесі Українки та сестри Михайла Драгоманова. Узор для жакарда взятий з її збірки, етнографічної роботи з української орнаментики «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» (Київ,1876).

Цій праці присвячений Всеукраїнський проект "Вишивка етнографічна" , започаткований та реалізований талановитими й небайдужими майстрами і майстринями, що зустрілись на сайті Спілкування за вишивкою. Я ж, як людина, що не вишиває, вирішила долучитись до проекту в межах своїх скромних можливостей.

Схема для жакарда на моєму топі - це орнамент з 2-го аркушу збірки. В оригіналі він мав би бути вишитий на поперечному краї намітки. Але я його трішки перемістила. Та ще й для об'ємності вирішила вив'язати платочним узором на лицьовому полотні (що трохи уповільнило роботу, але так на мій погляд виглядає незвично). Осучаснила, так би мовити. Дівчата (і чоловік!) відновлювали схеми і відшивали їх, а я от схему вив'язала. Ну, хто на шо вчився.:-)


Можливо, Ольга Петрівна (справжнє ім'я Олени Пчілки) і не схвалила б такий підхід, бо сама носила геть інший одяг. Але ж зараз і не 19-те століття. Маю право на своє бачення. :-)
 

Топ плетений з бавовни 100%. КоттонВуд від Фібранатури. І я вже подумую про розширення теми одягу з українським орнаментом. Схоже, одним лише топом не обмежусь. Але це вже коли в мене відросте ще хоча б одна пара рук.
 

 
 
 

І наостанок, хотілось би всіх зацікавлених запросити на підсумкову виставку-презентацію проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876», котра пройде вже цієї суботи (16 травня) в музеї Книги і друкарства України, що розташований на території Лаври. Хто має фейсбук, може почитати докладнішу інформацію ТУТ. Хто ж позбавлений такого блага цивілізації, той прямує на цю сторіночку і читає, що цікавезного можна буде побачити-почути на виставці.
Ага! І щоб два рази не вставати, також в цей день і в наступний можете завітати на Міжнародний фестиваль традиційних культур ЕтноСвіт, котрий пройде близенько до Лаври в Мистецькому Арсеналі.

6 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Та мені за шо? Я ж так, просто примазалась. От ви грандіозну справу зробили! :-)

      Видалити
  2. Получилась очень красивая и оригинальная вещь, еще и с историей! Хитро ты придумала с орнаментом изнаночными, смотриться факрутно так. И сочетание цветов мне очень понравилось, опять же не банально и как-то ярко и в то же время сдержанно.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Саш. :-)
      В планах кольори мали бути іншими, не яскравими, пастельними. Але в магазині з'ясувалось, що один із запланованих кольорів ну дуже вже світлий, не такий, як на фото, і він би в жакарді просто загубився. Я десь з півгодини стояла моточки перебирала і так, і так. Різні комбінації перепробувала. Але зупинилась все ж на улюблених перевірених кольорах.
      А от як мені прийшло в голову жакард вив'язати платочкою досі не розумію! Точно пам'ятаю, подумала, що до планок так пасуватиме. А чи це була моя власна ідея, чи я її десь колись підгледіла, навіть не знаю. :-)

      Видалити
  3. Топ просто чарівний!
    Я закохалася в цю красу одразу!

    ВідповістиВидалити